top of page
Search
  • Writer's pictureSindija Tabaka

Atvēršanās fāze, idejas kā pavadīt laiku mājās

Dzemdības iedalās trīs fāzēs, no kurām nereti pirmā fāze mēdz būt visgarākā. Atvēršanās fāze māmiņai, kura dzemdē pirmo reizi tās var būt vairākas stundas. Kontrakcijas pakāpeniski pieņemas spēkā, starp viņām mazinās ilgums... No 20 minūtēm laiks sarok līdz 3-5 minūtēm. Dzemdes kakls tikmēr paliek mīksts, īsinās un veras vaļā.



Šoreiz gribēju padalīties ar idejām, kā šīs stundas pavadīt un nosist laiku, jo uz slimnīcu pie pirmajām kontrakcijām steigties nav nepieciešams.

1) Staigāšana. Jebkāda veida pastaiga ārā pa dārzu, vai tur pat mājās apkārt ēdamgaldam. Kamēr vien jūties spēkos staigāt, izmanto iespēju!

2) Brīžos, kad jūti nogurumu šūpojies uz vingrošanas bumbas, ja tev tāda ir. (ja nav, iesaku iegādāties)

3) Pagatavo kaut ko gardu. Kēksiņus, siera kūku vai gulašu. Gatavošana lieliski novērš domas un satraukumu.

4) Vēl vari atstāt speciāli dzemdību dienai neizgludinātu drēbīšu kaudzīti, kuru lēnā garā izelpojot kontrakcijas gludini.

5) Atceries dzert ūdeni! Neuzņemot pietiekami šķidrumu Tavs ķermenis ātrāk nogurs un pastāv lielāks risks, ka dzemdību process apstāsies. Līdz ar šķidruma uzņemšanu neaizmirsti regulāri iztukšot urīnpūsli. Apetītes šajā laikā visticamāk Tev nebūs, taču ja ir, droši izvēlies kādas vieglas uzkodas.

6) Domā pozitīvas domas! Satraukumu dzenam prom. Sakopo visas pozitīvās domas par ilgi gaidīto bērniņu. Par to kā viņš izskatīsies, kā Tu reaģēsi beidzot ieraugot un paņemot rokās.

7) Samīļo partneri. Oksitocīns palīdzēs procesam virzīties uz priekšu :)

8) Kad kontrakcijas paliek ilgākas un sāpīgākas, vari ieiet dušā un remdēt sāpes ar siltu ūdeni. Vari iet arī vannā, taču nesēdi tur ilgāk par stundu.

9) Pamēģini atrast sev piemērotāko un ērtāko pozu. Četrāpus, sēdus vai pietupienus ar atbalstu no mugurpuses.

10) Ja jūties nogurusi, klausi savu ķermeni un dodies uz gultu atpūsties. Varbūt Tev pat izdodas aizmigt.

11) Klausies mūziku. Atslābinošu, vai tieši pretēju enerģiju uzlādējošu roku!

12) Uzspēlējat kādu galda spēli, vai kārtis.

13) Atsauc atmiņā visu dzemdību kursos dzirdēto. Par elpošanas tehnikām, par to kā atbrīvot prātu un, kad tieši jādodas uz slimnīcu.


Kas Tev vislabāk palīdzēja šajā fāzē? Ko darījāt? Padalies!

Atvēršanās pirmā - agrīnā fāze (jeb līdz 5cm) var ilgt 8-12h. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai Tev būtu iespēja pakāpeniski pierast pie kontrakciju intensitātes. Katra kontrakcija nebūs vienādi stipra un ilga. Iekausies sevī!

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page