top of page
Search
  • Writer's pictureSindija Tabaka

Kā izdzīvot pirmo trimestri?

Kad apaugļotā olšūna piestiprinās dzemdes sieniņai, strauji sāk izdalīties cilvēka horionais gonadotropīns (mums zināms kā HCG). Hormona līmenis dubultojas, līdz sasniedzot apmēram grūtniecības 6.nedēļu jaunā māmiņa sāk izjust sliktu dūšu. Sešas nedēļas ir tikai aptuveni noteikta nedēļa, kāda to var izjust agrāk, kāda vēlāk. Kāda nemaz. HCG sasniedzot savu augstāko punktu starp 8. un 10.nedēļu, parasti šajā laikā ir visizteiktākā sliktā dūša. Domas vien par konkrētu ēdienu var izraisīt nelabumu, vai pat vemšanu. Līdz apmēram 12. nedēļās hormona līmenis asinīs sāk samazināties, kas varētu izskaidrot, kāpēc pēc 12 nedēļām parasti sliktā dūša atkāpjas.


Tā vismaz ir teorijā. Dažas mammas varbūt piekrītoši mās ar galvu, dažas turpretī noliedzoši, jo ir pieredzēta pavisam citādāka pieredze. Citādāk nenozīmē slikti, bērniņa ieņemšana un iznēsāšana aizvien ir līdz galam neizprasts, liels brīnums. Un katrai no mums ir pilnīgi atšķirīga pieredze, pat tai pašai māmiņai katra grūtniecība atšķiras. Nav divu vienādu grūtniecību.


Tāpēc mans raksts nebūs ar standarta frāzēm, kā tikt galā ar slikto dūšu un nelabumiem visas dienas garumā, bet gan KĀ ES tiku galā. Pa ļoti svaigām pēdām, tikko iekāpjot otrajā trimestrī... Jā, beidzot esam mūsu trešā, varavīksnes bērniņa gaidībās!


Mentola/piparmētra dražejas

Jebkas mentola, piparmētras vai eikalipta. Dražejas, košļenes, lakricas želejkončas (dzīve Islandē) bija, un aizvien ir liels glābiņš, ja bija jādodas tālākos braucienos ar automašīnu, jāgaida rindā veikalā, pie ārsta, vai dažreiz pat ciemojoties. Somiņā vienmēr līdzi.


Citrona ēteriskā eļļa

Man par lielu brīnumu palīdzēja tieši citrons, nevis piparmētra gaisā. Gaisa difūzerī vienmēr citrons. Atsvaidzināja galvu. Diemžēl, svaigais gaiss bija ļoti ierobežots saudzīgā režīma dēļ.

Arī sev smaržas izvēlējos tikai pašas citronīgākās, kuras man ir - Dolce & Gabbana Light Blue.


Skābas uzkodas

Ledusskapī vienmēr stāvēja ogas. Mellenes, zemenes, avenes. Skābi āboli mani labākie draugi. Pavasarī arī zemenes bieži gadījās skābas, tieši tas kas man vajadzīgs! Sevišķi starp ēdienreizēm.


Biežas ēdienreizes

Jo vairāk laiks gāja uz priekšu, jo vairāk ievēroju, ka regulāras ik 2-3h ēdienreizes tiešām palīdz, galvenais nepalaist cukura līmeni ļoti zemu. No rīta man nekad nav laika paēst brokastis, kamēr bērni nav pa vietām - skola, vai bērnu dārzs. Ēdu pēc tam atbraucot mājas. Tāpēc pirms ārā iešanas liela, sulīga zemene!


Izvairīties no cukuru saturošiem produktiem

Jā, saldumi visu padarīja visu sliktāku.


Diendusa Nogurums nevaldāms, tapēc brīvbrīžos atļāvu sev pasnaust kaut 15 minūtes uz dīvāna. Lai neiazgulētos telefonā ieslēdzu modinātāju.


Sķidruma uzņemšana

No kafijas nācās atteikties uz dažām nedēļām. Tā vietā ūdens tīrā veidā, vai dažreiz grēkoju ar aukstu gāzetu (citrona, protams) dzērienu.

Nepārēsties Pilns kuņģis ir smags, neerts un violā! slikta dūšā ar grēmām ir klāt.


Mani par laimi sliktā dūša ļoti ilgi un izteikti nemocīja. Gadījās, kad jāgatavo ģimenei maltīte, taču acīs asaras, jo visi produkti izraisa vienkārši sliktu dūšu. Bet viss ir pārejoši, pienāca otrais trimestris un beidzot jūtos gan enerģiskāka, gan apetīte atgriežas.


Kā jūs tikāt galā ar nelabumiem? Vari rakstīt man privāti uz e-pastu sindija.tabaka@gmail.com

2 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page