top of page
Search
  • Writer's pictureSindija Tabaka

Vai krūtsbarošana ir viegla?

Mini kurss zīdīšanā jautājumu un atbilžu veidā, jeb visbiežāk uzdotie jautājumi.




Kad man būtu jāsāk barot ar krūti?

Jau pirmās divas stundas pēc dzemdībām ir ļoti svarīgas, gan mammai, gan mazulim. Krūtsbarošana ir dabīgs, organisks un neiroloģisks process. Tā pat kā - āda pie ādas kontakts tūlīt pēc dzemdībām, mudina mazuli meklēt ceļu pie krūts apmēram no 30 minūtem līdz 2 studām.

Vai krūtsbarošana ir viegla?

Bieži mammas dzird, lasa , vai kādi citādi iegūst informāciju, ka zīdīšana ir dabiska un viegla, taču dažreiz pat tai pašai māmiņai krūtsbarošana var būt viegla ar pirmo bērniņu, taču ar sarežģīta ar otru. Nevajag ieciklēties uz nostāstiem vai kādu īpašu plānu un viegli padoties, ja kaut kas noiet greizi, bet gan vienmēr meklēt palīdzību un risināt problēmu.


Vai man jāpārstāj barot, ja man sāp krūtsgali?

Šādā gadījumā Tev vajadzētu turpināt zīdīt, taču noteikti meklē palīdzību, lai noskaidrotu, kapēc sāp. Pie pareizas (satveršanas) krūtsbarošanai nevajdzētu būt sāpīgai.


Cik daudz bēbītis ēd? Un cik bieži?

Tev vajadzētu novērot mazuļa izsalkuma pazīmes no 8-12 reizēm diennaktī. Jaundzimušam bēbītim ir jāēd bieži, jo viņi ļoti ātri aug. Ap 6 dzīves mēnesi, vai pat ātrāk dubultojot savu dzimšanas svaru. Iedomājies, cik daudz Tev būtu jāēd, lai dubultotu savu svaru tik īsā laikā? :)


Vai man ir jāmazgā krūtsgali pirms zīdīšanas?

Nav speciālas vajadzības to darīt, jo krūtis un krūtsgali ražo labās baktērijas, kuras palīdz izvairīties no infekcijām, vai citām saslimšanām krūtsgalos.


Ko man vajadzētu ēst, kamēr baroju ar krūti?

Lielākā daļa māmiņu var ēst visu, ko vēlas, sekojot savi ierastajai diētai.

Interesants fakts - lai ko mamma arī ēstu, mazulis caur krūts pienu jūt šīs dažādās garšas. Tādējādi pierodot pie jaunām garšām, gatavojoties piebarošanai apmēram pusgada vecumā.


Kad man vajadzētu sākt piebarot manu mazuli?

Dabīgi mazulis ap 1 gada vecuma pats sāks interesēties vairāk par ēdienu. Kāpēc? Bērni šajā vecumā mazāk koncentrējas uz māti - vairāk uz lietām un pasauli, kas notiek apkārt.

Pārāk ātri uzsākta piebarošana (pirms 6 dzīves mēneša) var samulsināt mazuli un tas var atteikties no krūts pavisam. Piebarošana ir jauns posms, un ir nepieciešams laiks, lai pierastu gan mamma gan bērniņš , gan lai zīdīšanu varētu turpināt veselīgi.

Zīdīšana nav tikai ēdiens. Tā ir lielākā daļa uzturvielu, kuras palīdz bērnam augt un iet cauri savai turpmākajai dzīvei veselam. Tas ir ideāls sākums veselībai, gan pirmais attiecību un mīlestības veids, kādu zīdainis iepazīst caur krūtsbarošanu.

Iedvesmojoties no Dr. Michele Grisword

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page