top of page
Search
  • Writer's pictureSindija Tabaka

Zīdaiņa izsalkuma pazīmes. Kā nepalaist garām īsto brīdi?

Kad ģimenē ienāk mazs cilvēciņš, viņš šķiet pats tuvākais un mīļākais. Taču neatkarīgi no vecuma, katra būtne ir personība ar savām iezīmēm un raksturu. Jaunajiem vecākiem tas var būt saspringts laiks, iemācīties atpazīt sava bērniņa vajadzības pēc raudām un citām pazīmēm. Saklausīt un saskatīt jaundzimušajā nogurumu, bailes, vēlmi būt samīļotam, varbūt muguriņa kasās, vai ir laiks nomainīt autiņbiksītes. Un galvenais - izsalkums. Mātes piens vajadzību piramīdā ir pats galvenais. Par to es arī šoreiz gribu mazliet pastāstīt : Jaundzimušā un maza zīdaiņa izsalkuma pazīmes

(apmēram līdz 6 nedēļu vecumam)

  1. Jaundzimušajam ir atvērtas acis, un ar acīm sev apkārt kaut ko ''meklē'' Var likties, ka mazais pēta apkārtējo vidi.

  2. Bērniņš sāk aizvien aktīvāk meklēt tavu krūti. Var sākt aktīvāk ar rociņām vicināties, pārbaudot vai krūts nav kaut kur tuvumā.

  3. Mazais sāk aktīvi grozīties, kļūst aizvien nemierīgāks. Var ņurdēt un stenēt.

  4. Mazulis aktīvi kustina lūpiņas, atdarinot zīšanas kustības. Tam parasti seko arī čāpstināšana.

  5. Mazulis var mēģināt zīst pirkstiņus, kulaciņu vai jebko citu, kas ir tuvumā, un atļauj viņa kustības un koordinācija.

  6. Intensīvi griež galviņu uz to pusi, kas ir vistuvāk pieejams viņa mutītei. Izskatās kā meklēšanas kustība.

  7. Bāž ārā mēlīti no mutes, atkārtojot šīs kustības

8. Raudāšana

Pāris vārdos par raudāšanu

Raudas var saukt arī par ''novēlotu izsalkuma zīmi'' . Atšķirība no iepriekš nosauktajām pazīmēm un novēlotu izsalkuma pazīmi (kas ir raudāšana) ir tāda, ka ja, piemēram, pulkstenis ir 12:00 un mēs tikko paēdām brokastis, un drīz jādodas uz pusdienām, vai neciešama izsalkuma sajūta, kad pēdējā ēdienreize bija trešdienas pēcpusdienā, bet nākamā ēdienreize iespējams būs tikai ceturtdienas vakarā.

Raudāšana norāda uz bada sajūtu. Tas nozīmē, ka bērniņš ir gaidījis pārāk ilgi uz ēdienreizi.

Aizraudājušos bērniņu vairs necenties uzreiz pabarot. Pirms likt mazuli pirms krūts ir jāmēģina viņu nomierināt cik vien tas ir iespējams, samīļojot un panēsājot. Aizraudājies mazulis ēdot krūti var sarīties gaisu, kas savukārt var veicināt nepatīkamas vēdera sāpes un gāzes. Kā arī aizlikts deguntiņš nozīmē paātrinātu elpošanu, kas savukārt var veicināt nepareizu zīšanu un attīstīt citas problēmas. Nepietiekamu svarā ņemšanos, sāpošus krūtsgalus u.t.t.. Nogaidi līdz zīdainis beidz raudāt un tad liec pie krūts! Neliec mazulim gaidīt līdz pēdējam brīdim! Baro pēc pieprasījuma, ja pamani kādu no pirmajām minētajām pazīmēm - liec mazuli pie krūts.

Ja zīdainis raud nepārtraukti un ir problēmas ar krūtsbarošanu, sazinies ar krūtsbarošanas speciālistu, vai dūlu savā apkārtnē.

Tulkots no www.hafija.pl


0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page